Huomio Kiireellisten vikailmoitusten 24/7-päivystys 0200 155 00

Seminaa­rin Taide­kam­pus alkaa säteillä elinvoi­maa koko Pohjois-Suomeen

Kajaanin kaupunginhallitus teki 19.3.2024 pidetyssä kokouksessaan historiallisen ja hienon päätöksen Seminaarin Taidekampus -hankkeen käynnistämiseksi. Se tarkoittaa, että reilun 700 000 euron hankerahoituksen turvin historialliselle Seminaarin kampusalueelle perustetaan uusi yhteisöllinen esittävän taiteen keskus.

Kajaanin seminaari perustettiin kaupungin keskustan kupeeseen vuonna 1900, ja Kajaanin OKL koulutti alueella tähän maahan opettajia aina vuoteen 2013 saakka. Kampuksen vuonna 1930 valmistunut Päärakennus on ehtinyt historiansa aikana nähdä paljon, ja aivan viime vuosina se on toiminut sijaiskotina Kajaanin kaupunginteatterille.

”Tavoitteena on, että uudesta esittävän taiteen keskuksesta tulee kiinnostava ja tuttu vierailukohde kaupunkilaisille sekä matkailijoille vauvoista ikäihmisiin. Seminaarin kampusalueen puisto- ja piha-alueilla toteutettava kesäteatteri sekä erilaiset tapahtumat muuttavat historiallisen ympäristön viihtyisäksi olohuoneeksi. Lisääntyvä tapahtumatoiminta vahvistaa myös Kajaanin kaupunkikeskustan elinvoimaa. Lasten Leikkimö -tilan perustamisen myötä Kajaaniin tulee uusi maksuton taide- ja sisäleikkipaikka perheen pienimmille”, kertoo Kajaanin kaupunki tiedotteessaan.

Hankkeen yksi keskeinen toimija, Vaara-kollektiivi, on vuonna 2014 perustettu vapaa ammattiteatteri ja esittävän taiteen kollektiivi, joka toimii tällä hetkellä Generaattorin tiloissa Kajaanin Raatihuoneen torin kupeessa. Generaattorin esittävän taiteen tilaa käyttävät Vaaran lisäksi G-voima, Kajaanin Harrastajateatteri sekä Routa Company. Vaara-kollektiivin tuottaja Veikko Leinonen kertoo, että Taidekampus on iskenyt todella kipinää kajaanilaisen taideväen keskuudessa. ”Hanketta on valmisteltu pitkään ja huolella. Tämä on todella hieno päätös ja hanke. Taidekampus säteilee elinvoimaa koko Pohjois-Suomen alueelle.”

Kiinteistöt omistavan Pohjois-Suomen Kiinteistösijoituksen kannalta Seminaarin Kampus on arvokas kokonaisuus, jossa yhdistyvät hienolla tavalla alueen historia, arkkitehtoniset arvot, upea ympäristö sekä taide. ”Alueen merkitys Kajaanin koko kaupunki-imagon kehittäjänä tulee lähivuosina vain kasvamaan”, arvioi yhtiön toimitusjohtaja Jussi Keränen. ”Toivotamme taideväen lämpimästi tervetulleiksi kampukselle.”

Kuvassa Vaara-kollektiivin taiteilijat vuonna 2022. Kuva: Minna Hyvönen.